tiistai 18. syyskuuta 2012

UE-V sovellusten asetukset liikkeelle! (Osa 2/2)

Nyt sitä tulee! Kauan odotettu ja toivottu UE-V blogin toinen ja jälkimmäinen osa. Mikäli ensimmäinen osa jäi lukematta, niin suosittelen siihen tutustumaan. Ensimmäisessä osassa käsiteltiin mitä UE-V tekee ja vertailtiin sitä kelluviin profiileihin. Tässä osassa on tarkoitus tutustua pikkutarkasti miten UE-V toimii.

Käyttääksesi UE-V:ta tarvitset muutamia palasia ympäristöösi.
  1. UE-V client-ohjelmisto asennettuna jokaiseen päätelaitteeseen jossa palvelua halutaan käyttää.
  2. Levyjako johon tallennetaan käyttäjäkohtaisesti ohjelmien asetukset.
  3. Ohjelmakohtaisia template tiedostoja joiden perusteella määritellään siirtyvät tiedot.
  4. Mekanismi joka jakelee ohjelmien templatet UE-V clientille.
  5. UE-V Generator ohjelmiston jolla luodaan ohjelmista template tiedostoja.
Yksinkertaisimmillaan käyttöönotto on kuitenkin hyvin helppo operaatio. Tarvitaan AD käyttäjätili jolle on määritelty kotikansio ja päätelaitteeseen oletusasetuksilla asennettu UE-V client ohjelmisto. Asetuksien tallennukseen käytetään oletuksena käyttäjän kotikansiota johon luodaan piilokansio näitä varten. UE-V clientin asennuksen yhteydessä koneelle viedään valmiita templeta tiedostoja. Nämä template tiedostot sisältävät seuraavat ohjelmat Office 2010 tuoteperhe, Internet Explorer 8,9,10, Calculator, Notepad ja WordPad lisäksi mukana ovat työpöytä teema asetukset.

No nyt tiedämme kuinka pääsemme helpoimmillaan kokeilemaan UE-V palvelua. Miten tämä sitten käytännössä toimii? Seuraavassa on lueteltu ne käytännön vaiheet mitä UE-V client koneessa tekee.
  1. Päätelaitteella on UE-V client jossa on sovelluksien templateja käytössä.
  2. Template sisältää tiedon sovelluksen EXE tiedostosta ja rekisteriarvoista että tiedostoista joissa asetukset säilytetään.
  3. Templatessa olevan EXE tiedoston käynnistymisen yhteydessä UE-V käy tarkistamassa "asetussäilöstä" löytyykö ohjelman asetuksia.
    1. Mikäli asetuksia löytyy otetaan ne käyttöön.
    2. Vanhoja asetuksia ei löydy -> ei tehdä toimenpiteitä.
  4. Kun EXE sammuu UE-V kopioi muuttuneet tiedot säilöön, mikäli niitä ei ole ennestään luodaan ne tyhjästä.
Poikkeuksena ovat Windows teemat joita käsitellään kirjautuessa, ulos kirjautuessa ja kun päätelaite on lukittu. Etäkäyttö tilanteissa käytetään Windowsin offline folder tekniikkaa. Tästä johtavat mahdolliset ristiriidat ratkaistaan tiedostojen aikaleimojen perusteella.

Tähän mennessä on varmasti tullut selväksi että oleellinen osa hommaa ovat nämä sovelluskohtaiset templatet. Template on XML tiedosto josta löytyy ohjelman EXE tiedoston nimi ja ne rekisteritiedot ja tiedostot joita UE-V siirtää. Templateja voi etsiä netistä esimerkiksi Microsoftin omalta foorumilta. Varmasti fiksumpi tapa on tehdä ne itse tai teettää asiantuntijalla (tai vähintään tarkistaa mitä netistä ladattu template tekee). Tätä varten on UE-V Generator työkalu. Työkalun toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen, se tutkii mitä sovellus lukee koneelta ja niiden pohjalta rakentaa template tiedoston. Valmista templatea voidaan myös muokata generator työkalulla.

Seuraava kysymys on se miten templateja sitten saadaan käyttöön. Niitä voidaan viedä clientin asennuksen yhteydessä tai sitten jollakin jakelujärjestelmällä. Itse clientissä on myös toiminto jolla voidaan määrittää template säilö(esim levyjako). Säilössä olevat templatet otetaan clientillä käyttöön. Templaten poisto tapahtuu myös kätevästi poistamalla template säilöstä, lisäksi päivittäminen onnistuu korvaamalla vanhan. Template säilöön ei tarvitse olla aina pääsyä vaan client tarkistaa tilanteen kerran päivässä (luonnollisesti muutettavissa) ja muokkaa asetuksena tilanteen mukaan.

UE-V tietopaketti on aika pitkälti purkissa. Toivottavasti näistä tiedoista oli sinulle apua. Mikäli tästä herää ajatuksia/kysymyksiä laita ihmeessä kommenttia tai lähetä posti....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti