maanantai 19. syyskuuta 2011

Symantec Workspace Streamingillä sovellukset työasemiin (tai siis käyttäjille)

Aluksi pyöritelläänpä hieman nimiä kun Symantec tuntuu kutsuvan tätä ties millä nimellä. Tuote on Symantec Endpoint Virtualization Suite, mutta kaikki palikat on nimetty Symantec Workspace. Kysehän tässä on Symantecin linjasta nimetä päätelaitetuotteet Endpointiksi. Nyt kenenkään ei enää tarvitse sekoilla tämän asian kanssa, kyse on siis yhdestä ja samasta tuotteesta. Tässä blogissa on ajatuksena käsitellä streaming palvelua jolla jaellaan virtuaalisia sovelluksia, siksi otsikossa ei esiinny Endpoint sana vaan se osa tuotteesta josta alan ihan pian turinoimaan.

Ennen asiaan menoa käsitellään tuotetta yleisesti. Muitten vastaaviin tuotteisiin verrattaessa toteutus on melko pitkälti sama. Ainoana erona on se että alun perin toteutus ajateltiin hieman toisinpäin kuin muut ovat tehneet. Ideana oli että luodaan virtuaalipohja (layer) johon sitten asennetaan ihan normaalisti sovellus. Niinpä esimerkiksi Altiris DS:n uusimmassakin versiossa on optio luoda työasemalle virtuaalipohja ja asentaa sinne sovellus, lisäksi DS:n manuaali suosittelee tämän vaihtoehdon käyttöä virtuaalisovellusten jakeluun. Ajatuksena homma on siinä mielessä hieno että ei tarvitse lähteä paketoimaan sovellusta virtuaaliseksi erikseen vaan voidaan käyttää niitä samoja asennuspaketteja kuin perinteisissä asennuksissa. Tällä tavoin toimittaessa menetetään kuitenkin yksi sovellusvirtuaalisoinnin hienouksista, eli asennusprosessia ei tarvitse toteuttaa työasemalla. Niinpä Symantec on siirtynyt tekniikassa kohti sovelluksen paketointia virtuaaliseksi, jonka johdosta sovelluksen asentaminen työasemaan on verrattavissa yksittäisen tiedoston kopiointiin pisteestä A paikkaan B.

Tuossa mainitsin Altiris DS:n, eli kyseinen tuote tukee suoraan valmiiden virtuaalisovellusten jakelua, tuon virtuaalipohjan luonnin lisäksi. Jakelu perustuu clientin svscmd.exen (SVS oli tämä tuotteen nimi yhdessä välissäclip_image001) komentamiseen, niinpä jokainen propellihatun omaava pystyy jakelemaan virtuaalisovelluksia millä tahansa jakelujärjestelmällä. Lisätään vielä että sovelluksen suorittavassa työasemassa on oltava client ohjelmisto, joka tällä hetkellä kantaa nimeä symantec Workspace Virtualization Agent.

Nyt sitten itse aiheeseen eli Workspace streaming toimintoon. Kyseessä on siis jakelujärjestelmä workspacen virtuaalisovelluksille joka hyödyntää aktiivihakemistoa tai jotakin muuta LDAP palvelua. Perinteiseen jakeluun nähden etuja/eroja ovat:

1. Sovellus kohdistetaan käyttäjiin tai ryhmiin.

2. Streemaus; koko ohjelmaa ei heti pusketa koneelle vaan asetusten mukaan sitä valutetaan työasemalle.

3. Lisenssihallinta; esimerkiksi yhtä aikaa sovellusta käyttävien määrää voidaan hallita.

Workspace streamingiä hallitaan selainpohjaisella hallintakonsolilla. Demoampa tässä hieman kuinka sovellusten streemaus työasemaan tapahtuu.Tarkistellaanpa aluksi millaisia jakeluasetuksia paketille voidaan määrittää:

Online only: Clientillä pitää olla yhteys streaming palveluun jotta sovellusta voidaan käyttää.

Offline Enabled: Sallitaan käyttö ilman yhteyttä palveluun. Tämän seurauksena palvelu lataa paketin kokonaisuudessa työasemaan, muutenhan käyttö offlinenä on hieman haastavaa.

Offline enabled if laptop: eli jos läppäri niin offline sallittu muuten ei.

Pre-cache

None: Mitään ei tuoda ilman käyttäjäntoimia työasemalle.

Icon: Työasemalle tuodaan sovelluksenpikakuvakkeet.

Package: paketti streemataan työasemalle valmiiksi.

File associations: lisää mahdolliset sovelluksen tiedostoliitokset työasemaan.

clip_image002

Katsotaanpa miten client käyttäytyy yllä olevilla asetuksilla. Työasemalla olevan clientin saa kätevästi auki tray iconeista. Koneella ei ole aiemmin käytetty virtuaalisovelluksia tästä johtuen niitä ei clientissä näy. Tässä tilanteessa käyttäjän pitää käydä “hakemassa” itselleen sovellus. Tämä tapahtuu painamalla clientin portal nappia joka avaa selaimessa streaming portaalin.

clip_image003

Portaalissa käyttäjä näkee hänelle sallitut sovellukset. Klikkaamalla sovellusta ohjelma streemataan työasemalle ja se käynnistyy. Tämän jälkeen sovellus pysyy työaseman muistissa ja tekee pikakuvakkeet, joten käyttäjän ei tarvitse jatkossa käynnistää sovellusta portaalin kautta.

Jos sovellus olisi julkaistu niin että pre-cache asetus olisi ollut esimerkiksi icon. Tällöin sovellusta ei olisi tarvinnut hakea portaalista vaan vastaava operaatio olisi tapahtunut klikkaamalla työasemalla olevaa Pikakuvaketta. Workspace streaming palvelussa siis määritellään sovelluksen käyttöoikeus käyttäjälle tai ryhmälle, lisäksi sovelluksen näkyvyyttä voi rajata käyttöjärjestelmä version ja bittisyyden mukaan. Pitää siis muistaa että jos ismo tuo ohjelman koneelle ei kyseinen sovellus näy eskolle jos hänellä ei ole oikeutta sovellukseen.

clip_image004

Tämän toimenpiteen jälkeen sovellus näkyy clientissä. Käyttäjä voi mm poistaa tai ottaa sovelluksen pois päältä. Hyödyllisin ominaisuus on varmasti reset jolla palataan alkuperäiseen tilaan jos sovellus menee rikki tai käyttäjä ei ole tyytyväinen tekemiinsä asetuksiin.

clip_image005

Yllä olevassa kuvassa Offline on tilassa Not Ready tämä tarkoittaa sitä että sovellus ei ole vielä täysin streemattu työasemalle, kun tämä on tapahtunut saa käyttäjä siitä ilmoituksen.

clip_image006

Yhtäkaikki Symantecin softavirtuaalisointi ei joudu häpeämään kilpailijoidensa edessä ja varsinkin Altiris tuoteperheen käyttäjien ei kannata lähteä hakemaan toisesta firmasta palikoita hommaa sekoittamaan. Paketointi puolella ehkäpä IE kutosen puolivirallinen tuki seiska alustalle on etu muihin nähden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti