maanantai 30. tammikuuta 2012

Sovellustuotteistajan taival

Esirippu putoaa

Henri Markkanen, -89, järjestelmäasiantuntija Centero Oy:llä. Koulutustaustalta löytyy ylioppilastutkinto, tietojenkäsittelyn perustutkinto sekä tietojärjestelmäasiantuntijan koulutus (josta valmistuminen 05/2012). Työkokemustakin löytyy: ennen nykyistä työpaikkaani olin puolen vuoden ajan Siilinjärven kunnalla järjestelmätukihenkilönä tehden Windows-työasemien kokonaisvaltaisia asennuksia. Ennen Siilinjärveä taas olin noin kolmen vuoden ajan opiskelujen ohella Itä-Suomen yliopiston Oppimiskeskuksella ATK-neuvojana, hyvin sekalaisten alaan liittyvien työtehtävien parissa. Yliopistolla työkaverinani oli Aku Suonpää, joka toimi aikanaan innostajana lähtemään tietojärjestelmäasiantuntijan koulutukseen ja sitä kautta kehittämään taitojani. Lisäkoulutukseen hakeutuminen olikin yksi elämäni parhaita päätöksiä, koska olen saanut sieltä paljon valmiuksia sekä pohjatietoa toimia työssäni, niin nykyisessä kuin aiemmissakin. Kelataanpa hieman taaksepäin. Järjestelmäasiantuntija Centero Oy:llä. Kuinka tänne on päädytty ja mitä teen käytännössä?

Päädyin Centero Oy:lle täysin sattumanvaraisesti Siilinjärven töiden tullessa päätökseen viime vuoden loppupuolella. Alan työpaikkoja ei ollut juurikaan julkisesti tarjolla, joten päätin käydä läpi kontaktejani, jos vain mahdollisesti jotain olisi tarjolla. Mieleeni tulikin melko äkkiä vanha kollegani Aku Suonpää, jonka tiesin siirtyneen töihin yksityissektorille. Laitoin viestiä Akulle ja ennen pitkää olin jo työhaastattelussa Centeron toimitiloissa Kuopion Tehcnopoliksella. Haastattelijana toimi nykyinen esimieheni Tero Laukkanen. Työ johon olin tullut haastatteluun koski sovelluspaketointia. Tuo ala oli minulle entuudestaan tuiki tuntematon, mutta työ kuulosti haasteelliselta ja mielenkiintoiselta. Työn aloittaminen edellyttäisi käytännössä oppipojan roolissa olemista noin puolen vuoden ajan. Lähdin haastattelusta hyvin odottavin mielin kotiin. Juuri kotiin ehdittyäni puhelin soi, soittajana oli Tero. Minulle tarjottiin diiliä, josta kieltäytyminen olisi näin jälkikäteen katsottuna ollut erittäin suuri virhe. Päätin ottaa hypyn tuntemattomaan ja en ole katunut sitä päätöstä hetkeäkään. Parin päivän sisällä nimet olivat paperissa ja aloitin työt Centero Oy:n palveluksessa 1.12.2011.


AdminStudio, häh? 

Ensimmäisenä työpäivänä minut varustettiin asianmukaisilla työvälineillä: tehokkaalla työläppärillä ja -puhelimella. Lisäksi sain käteen sovelluspaketoijan raamatun, jonka kannessa komeili teksti "Repackaging and Application Migration Usind AdminStudio". Kirja oli tuhti paketti täyttä asiaa sovelluspaketoinnista. Ehdin ajatella hiljaa mielessäni, että mihin sitä onkaan tullut lupauduttua, mutta hieman manuaaliin tutustumalla sisältö ei näyttänytkään odotettua pahemmalta. Siitä alkoikin pitkäjänteinen ja ahnas tiedon absorbointi.

Ensi töikseni sain tutustua Windows Installerin perusteisiin sekä aloittaa AdminStudio -ohjelmiston eri työkalujen läpikäynnin. Ensimmäisen viikon aikana tuli todella paljon uutta informaatiota, jonka sisäistäminen ei alkuun ollut helppoa. Perusteita käytiin läpi vauhdilla, joten itseopiskelulle jäi paljon tilaa. Repackagerointi, transform-tiedostojen luominen ja ylipäätään kaikki MSI-paketteihin liittyvä toiminta oli entuudestaan minulle täysin tuntematonta alaa. Pikkuhiljaa manuaalia pläräämällä, käytännön harjoitusten sekä luentojen siivittämänä hommat alkoivat kuitenkin aueta. Erilaisten pienten sovellusten (esim. VLC Playerin) aukirepimisellä, pikkumuutoksia tekemällä ja niitä seuraamalla oppi kyllä yllättävän paljon melko lyhyessä ajassa. Uudelleenpaketoinnissakin on niin monta asiaa, jota tulee ottaa huomioon myöhempää käsittelyä varten. Rekisterinputsaus itsessään on jo hyvin pikkutarkkaa hommaa, jonka möhliminen voi johtaa fataaleihin seurauksiin mm. sovellusta poistettaessa. Onneksi virtuaaliympäristössä, jossa työtä tehdään, koneet eivät kuitenkaan hajoa.

Nyt työtä on takana lähes 2 kuukautta ja onnistuneita sovellustuotteistuksia kymmenkunta kappaletta. Voin sanoa kehittyneeni huimasti ottaen huomioon lähtökohdan, joka oli totaalinen nolla. Mitä kaikkea olen saanut aikaan, miten siihen on pystytty ja mitä se on vaatinut? Siitä lisää seuraavassa postauksessa!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti