sunnuntai 16. syyskuuta 2012

UE-V sovellusten asetukset liikkeelle! (Osa 1/2)

Microsoftin MDOP on saamassa loppuvuodesta uuden version ja tuolloin tulemme melko varmasti saamaan myös uuden tuotteen mukaan. Kyseessä on User Experience Virtualization, Mikkilän virtualisointi tuoteperheen nimeämispolitiikan mukaan nimi on tällöin UE-V. Tuotteen idea on hyvin nimensä mukainen eli käyttäjäkokemuksen virtualisointi.
Kun UE-V on käytössä tallennetaan käyttäjien ohjelmiin tekemät muutokset keskitettyyn säilöön. Mitäs hyötyä tästä sitten on?
  • Asetusten liikuteltavuus, kun asetus määritellään yhdellä koneella on ne käytössä ympäristön kaikilla koneilla.
  • Koneen uudelleenasennuksen tai uuden koneen käyttöönoton jälkeen ei käyttäjän tarvitse muokata sovelluksia mieleisikseen. Asetukset ovat tallessa keskitetyssä säilössä.

Semmoista... Meillä on jo kelluvat profiilit!


Kelluvat profiilit ovat pitkään olleet winkkari maailmassa, niiden idea on hyvin yksinkertainen. Käyttäjän profiili tallennetaan verkossa olevaan levyjakoon. Tällä tekniikalla käyttäjä saa ympäristön koneilla käyttöönsä mm. työpöytänsä, dokumentit ja myös ohjelmien asetuksia.
UE-V ei korvaa täydellisesti kelluvia profiileja, mutta se tekee paremmin ja tehokkaammin osan toiminnoista.
Hieman vertailua
  • Kelluva profiili vain kopioidaan paikasta toiseen siinä ei varsinaista älyä ole. Rumasti sanottuna profiili vain juntataan paikasta toiseen ja ne sitten toimivat tai eivät.
    • UE-V tekniikassa asetukset liikutellaan sovelluskohtaisesti, niinpä ei tarvitse odottaa koko kelluvan profiilin kopiointia työasemalle jotta käyttäjä saa käyttämänsä sovelluksen asetukset. Lisäksi tarvittaessa voidaan muokata sovelluskohtaisesti mitä asetuksia siirretään ja mitä ei.
  • Kelluvalla profiililla ei ole mahdollista siirtää asetuksia normaalisti asennetun ja App-V sovelluksen välillä. Syynä siihen on se että App-V sovellus tallentaa asetukset omaan tiedostoonsa joka ei ole muiden luettavissa.
    • UE-V osaa siirtää asetukset näiden kahden asennustavan kesken, lisäksi RDS:n RemoteApp sovellukset pystyvät hyödyntämään näitä samoja asetuksia. Yleensä RDS ympäristöön ei sallita kelluvan profiiliin käyttöä koska on tarkoitus käynnistää yksi sovellus ja kokonaisen profiilin vienti sitä varten on melkoisen raskas operaatio. UE-V:ssa liikutellaan asetuksia sovelluskohtaisesti niinpä sen käyttö on huomattavasti kevyempi ratkaisu. Mainitaan vielä että myös VDI ympäristöt ovat tuettuja, enkä näe mitään estettä miksei tätä samaa teknologiaa voisi käyttää myös Citrix XenAppissa.
  • Kiteytettynä: Kelluva profiili on epämääräinen mötti jonka liikuteltavuus eri ympäristöjen välillä on ongelmallista. Kun profiili menee sekaisin yleisin korjaustapa on poistaa sekaisin mennyt profiili ja käyttäjä aloittaa alusta. UE-V:ssa asetukset liikutellaan sovelluskohtaisesti eivätkä ole toisistaan riippuvaisia -> niitä voidaan liikutella yhdessä tai erikseen. Mahdolliset ongelmat rajoittuvat vain yhteen sovellukseen.

Yhteenveto

UE-V on työkalu käyttäjien tekemien asetusten siirtämiseen päätteeltä toiseen. Hyödyllisimmillään tekniikka on ympäristöissä joissa käyttäjillä on useita eri päätelaitteita ja riippuen päätelaitteesta sovelluksen jakelutavat muuttuvat.
Osa 1 on nyt paketissa. Toivottavasti saitte kiinni mihin UE-V on tarkoitettu. Osassa 2 pureudumme UE-V tekniikkaan teknisessä mielessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti