keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Sovellusten päivitysrumba ja Windows Intunen uudet tuulet

Jatkuvassa käytössä olevat yleiset sovellukset kuten Internet-selaimet, PDF-työkalut, eri pluginit ja ajoympäristöt päivittyvät nykyään melko tiuhaan tahtiin. Nykyään varmasti joka koneesta löytyvä Adobe Flash Player päivittyi esimerkiksi 14 kertaa vuoden 2011 aikana. Uudet versiot tuovat luonnollisesti mukanaan parannuksia. Päivitysten myötä suorituskyky ja ominaisuudet kohentuvat, mutta tärkeimpänä asiana tulevat yleensä tietoturvapäivitykset. Varsinkin Internet-selaimiin kohdistuvat tietoturvapäivitykset ovat erittäin tärkeitä. Haavoittuvuuksia voidaan ehkäistä käyttämällä aina uusinta mahdollista versiota. Ohjelmien vikojen korjaaminen parantaa myös käytettävyyttä, joka taas tehostaa työskentelyä. Ajantasalla olevat ohjelmat takaavat siis parhaan käyttökokemuksen ja maksimoi samalla tietoturvan. Viimeisimmän version käyttöönotto saattaa vähentää myös tukipyyntöjen määrää, jos käytössä olevan version kanssa on paljon sovellusteknisiä ongelmia.

Ohjelmia päivitettäessä on otettava huomioon riippuvuudet toisiin ohjelmiin. Tarvitseeko jokin ohjelma esimerkiksi tiettyä Javan versiota toimiakseen? Useiden versioiden rinnakkain asentaminen voi kuitenkin tuottaa ongelmia. Jotkut ohjelmat vaativat jopa entisen version poistoa ennen kuin suostuvat asentumaan. Tällaisissa tapauksissa sovellus voidaan virtualisoida, joka mahdollistaa kätevästi ohjelman useamman version käytön samassa käyttöjärjestelmässä. Sovelluksen päivittämisessä saattaa tulla muutoinkin vastaan haasteita. Yksi tapa minimoida sovelluksen päivityksestä aiheutuvat riskit ja ongelmat on ulkoistaa päivitysprosessi. Vakiosovellusten hallintapalvelulla taataan versioiden päivittyvyys aina myös tuleviin versioihin. Vakiosovellusten hallintapalvelu kuuluu Centeron palvelupalettiin, kuten myös edellä mainittu sovellusvirtualisointi on vahvaa osaamisaluettamme.

Windows Intunesta on tuloillaan uusi versio. Julkaisuajankohtaa ei ole vielä ilmoitettu, mutta 30 päivän kokeiluversio on saatavilla Microsoftin sivulta. Uusi versio tuo mukanaan kerrassaan huikeita uudistuksia: loppukäyttäjien itsepalveluportaali, mobiililaitteiden hallinta sekä Windows Azure Active Directory -tuki. Mobiililaitteiden hallinnan piiriin kuuluvat myös tabletit. Android ja iOS ovat tuettuja alustoja Windows Phonen lisäksi. Nykyään vanhahko Symbian OS ei ole valitettavasti tuettu. Itsepalveluportaalin kautta loppukäyttäjät voivat asentaa tarjolla olevia ohjelmia. Myös tukipyyntöjen lähetys onnistuu itsepalvelun kautta, joka vapauttaa ylläpitoa tärkeämpiin tehtäviin. Muita uusia mielenkiintoisia ominaisuuksia ovat kehittyneemmät hälytystasot, parantunut Internet-kaistan optimointi ohjelmia levitettäessä ja ryhmäkäytäntöjen monipuolisemmat muutosmahdollisuudet. Web-pohjaiset ylläpitotyökalut ovat uudistuneet niin ikään. Ne joille Windows Intune ei ole entuudestaan tuttu, kannattaa ehdottomasti tutustua palveluun ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Centeron Teemu Tiainen vastaa myös mielellään kaikkiin Windows Intunea koskeviin kysymyksiin.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti