keskiviikko 23. toukokuuta 2012

App-V 5 beta

Uuden App-V version beta on ollut ulkona jo parisen kuukautta ja olen odotellut sopivaa hetkeä pureutua siihen. Nyt olen päässyt lopultakin päivän verran leikkimään betalla.
App-V 5 ei ole mikään pikkupäivitys, käytännössä 10 vuoden työ on heitetty menemään ja koko härdelli on tehty uusiksi. Entisellään on ainoastaan sequencerin käyttöliittymä ja tosiaankin senkin pellinalus on möyhitty uuteen uskoon. Päivän pyörittelyn jälkeen on tullut hyvin selväksi pari asiaa.
  • Tämä on todellakin beta! Tässä ei olla lähelläkään valmista tuotetta. Toiminnallisuudet vaativat sopivat olosuhteet toimiakseen, lisäksi palvelinasennukset eivät toimi hajautettuna yms... 4.6 SP2 on myös tulossa joka sisältää Windows 8 tuen niinpä Microsoftilla ei ole mikään kiire puskea tätä ulos, joka nykytilanteessa on TODELLAKIN hyvä juttu:) Veikkaan RTM version tulevan ulos aikaisintaan 2013 syksyllä.
  • Powershell! Kaiken uudelleen tekeminen on mahdollistanut Poweshellin sisällyttämisen toimintaan. Kaikkea voi siis veivata Powershellillä ja esimerkiksi clientin konfigurointi asennuksen jälkeen onnistuu vain powershellillä (toki vanhan liiton rekisteripuukottelu on myös mahdollista, ai niin softgrid on korvattu rekkarissa avaimella AppV).

 App-V Server

Vaikka App-V:n oma jakelutyökalu on entistä vähemmän käytetty nykypäivänä jatkaa se edelleen eloaan. Oleellisimmat muutokset ovat RTSP protokollan hylkääminen(käytössä HTTP tai SMB) ja hallintakonsolin muuttaminen selainpohjaiseksi.
App-V Server tarvitsee edelleen SQL tietokannan ja IIS roolin. Serveri osia on kolme jotka voi asentaa erikseen tai samaan purkkiin. Osat ovat  Management Server, Publishing Server ja Package Repository. Vikasietoisuus ominaisuuksia taitaa olla tulossa sillä betan admin guidessa on tyhjä otsikko "High Availability for App-V 5.0 Beta".
Liikkuvia osia on selvästikin vähennetty esimerkiksi provider policy tyyppisiä määrityksiä ei enää ole. Clientiin voidaan määritellä refresh välejä yms niinpä veikkaan että jatkossa nämä määritykset tehdään clientti päähän. Vänkänä uutena ominaisuutena sovellukset voidaan kerätä ryhmään ja tällöin näkevät toisensa. Niinpä pakettien linkittäminen ei vaadi muutoksia paketoinnissa vaan linkitykset voidaan tehdä lennossa.
Kaikesta tästä huokuu läpi ainakin minusta se että tuote on esiversio Intuneen tulevasta lisäosasta. Konfigurointi muuttuu enemmän clienttiin päin ja striimaus suoritetaan smb tai http protokollalla. Laitetaan loppuun kuva silverlightilla toimivasta hallintakonsolista.

App-V Client

Serveri osuudessa jo hieman sivuttiin clienttiä joten siitä on hyvä jatkaa. Konfigurointi siis tapahtuu pelkästään powershelliä hyödyntäen (ei enää sftmimeä), lisäksi asennuksen yhteyteen voi määritellä asetuksia parametreillä. Ulkoasuna käytetään Windows 8 henkistä metro ulkoasua.
Rekisterissä ollaan lopultakin päästy vanhoista softgrid nimistä eroon, lisäksi x64 alustalla arvot eivät ole enää 32-bittisellä puolella. Paketit, temppi tiedostot, yms löytyvät kansiosta C:\ProgramData\App-V. Cache ei ole enää yksittäinen tiedosto vaan paketit ovat selkokielisinä tiedostoina. Virtuaalipakettien pikakuvakkeet viittaavat ihan oikeisiin paikkoihin cachessa.
Siirtymävaihetta ajatellen samassa koneessa voi olla 4.x ja 5.x version clientit. Uudessa clientissä on migrationmode jolloin 5.x pystyy jyräämään 4.x clientin tiedostoliitokset ja pikakuvakkeet ristiriitatilanteessa. Eli sama sovellus voi olla julkaistuna kumpaakin kautta mutta 5.x version on määräävä. 4.x clientin pitää olla versiota 4.6 SP2 jotta tämä toimii. Lisähuomautuksena tämä beta ei tue 4.x ja 5.x clientin asentamista samaan koneeseen.
Lopuksi vielä tieto että client oletuksena toimii standalone tilassa. Lisäksi vaikuttaa siltä että sekakäyttö eri jakelutekniikoilla on myös mahdollista.

Sequencer ja paketit

Paketin luonti pysyy prosessina lähes entisellään, mutta paketti formaatti uusiutuu täysin. Paketoinnin suurin muutos on se että erillistä Q asemaa ei enää tarvita. Paketoinnin alussa pitää päättää mihin ohjelma tullaan asentamaan (esim c:\program files) tästä tulee paketin root kansio (joka siis ennen oli q:\paketin nimi). Root kansion ulkopuolelle menevät tiedostot sitten tallennetaan muuttujilla VFS kansioon. Toisin sanoen idea pysyy täysin entisellään mutta erillistä levyasemaa ei enää tarvita.
Paketin tiedostot muuttuvat täysin, uusi formaatti sisältää APPV tiedoston ja muutaman XML konfiguraatio tiedoston. APPV tiedoston sisältöä pystyy tutkimaan muuttamalla sen päätteen ZIPiksi. Microsoft ei kuitenkaan tue paketin käpälöintiä tuolla tavalla.
Isoin asia hommassa on ja tulee olemaan se että 4.x paketit eivät toimi 5.x ympäristössä. Paketointi pitää suorittaa uudestaan tai vanhat paketit pitää konvertoida sequencerissä mukana tulevalla työkalulla. Kaikkea ei kuitenkaan automaattisesti voi siirtää uuteen formaattiin vaan ne pitää manuaalisesti lisätä konvertoituun pakettiin, tällaisia ovat mm. OSD skriptit ja pakettien linkitykset.
Kokeillessani ensimmäiseksi huomasin että konvertointi ei toimi x64 alustalla. Seuraavaksi kokeilin hommaa Win7 32bit koneella jossa konvertointi kaatui aina tuntemattomaan virheeseen. Lopulta homma pelitti kun tein sen Win8 x64 koneessa ja käytin 32bittistä powershelliä (kyllä konvertointi tapahtuu powershell Cmdletillä). Hyvää hommassa oli se että paketit toimivat kunhan sain konvertoinnin onnistumaan, lisäksi kerralla voidaan konvertoida monta pakettia ja niistä saa raportin kuinka homma meni.

Siinä aika pitkälti ensi kosketus tulevaan versioon... Mitäs vielä hmmmmm... Niin muuten Windows XP ei ole tuettu. Muutenkin tuki vanhempiin winkkuihin näyttää aika vähäiseltä, ainakin deployment säännöistä päätellen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti